beats by dre cheap

Saopštenje za javnost Manijaka i izjava portparola MUP-a HNK

Mi "Manijaci", navijači Fudbalskog kluba "Željezničar", potaknuti raznoraznim medijeskim i novinarskim pricama , izmišljotinama i policijskom represijom želimo upoznati cijelu javnost šta se dešavalo dana 26.8.2007. prilikom našeg odlaska na utakmicu N.K.Zrinjski -F.K.Željezničar u Mostaru.

Prva kontrola od strane policije bila je kao i obično na Bradini. Tu su nas pripadnici policijskih snaga izveli iz vozila i detaljno pretresli. Prilikom pretresanja nije pronađeno nikakvo oružje ili slične “manje opasne“ naprave. Pitamo se zašto nas odmah Policija Heregovačko-Neretvanskog Kanton nije vratila nazad u Sarajevo, jer smo po njihovom zaključku taj dan bili navodno “opasni“ za Hercegovačku regiju.

Nakon prve kontrole na Bradini,druga se desila na Salakovcu. Ona prolazi bez ikakvih problema, tako da smo nastavili put pod policijskom pratnjom u nadi da ćemo na vrijeme stići na utakmicu voljenog kluba.Ipak policija nas vodi u Sjeverni logor i tu nam saopstavaju da se moramo vratiti. Tražili smo da idemo na vlastitu odgovornost pješke ali nam ni to nisu dozvolili. Rečeno nam je da se polako ukrcavamo u auta i kombije i da slijedi povratak kući. Čitavo vrijeme ponašali su se neprofesionalno, drsko i bahato i prijetili su nam da će ukoliko ne uradimo kako su naredili upotrijebiti silu, što su na kraju i učinili bez ikakvog povoda ili potrebe za istu.

Uz zabranu kretanja, koja je usput rečeno Deytonskim sporazumom zagarantovana svakom građaninu Bosne i Hercegovine bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeru ili slično, upotrebom sile od strane Policije HN Kantona bivamo “ukrcani“ u kombije. Prilikom povratka u Sarajevo imali smo njihovu pratnju, ako je tako možemo nazvati. Čitavim tokom puta do Bradine bili smo izloženi maltretiranju i ponižavanju od strane Policije HN Kantona što je kulminiralo kršenjem osnovnih građanskih prava. Među nama je bilo i gladnih i žednih, tako da je svaki naš pokušaj da stanemo kod neke prodavnice ili benzinske pumpe bio popraćen njihovim divljanjem, pendrečenjem, i lupanjem po prozorima od vozila. Jedan naš kombi se izdvojio u koloni i nakon što su ga presreli uslijedilo je batinjanje i iživljavanje nad nedužnim momcima.

Ovo što se desilo nama na putu za Mostar može se sutra desiti bilo kojoj navijačkoj skupini u BiH.

Ističemo da niti jednog jedinog incidenta sa naše strane nije bilo. Tu činjenicu može da potvrdi svaki od 150 navijača F.K.Željezničar koji su se nalazili taj dan na putu prema Mostaru i nad kojima je taj dan izvršena represija, te kršenje ljudskih i građanskih prava od strane Policije Hercegovačko-Neretvanskog Kantona.

Očito da navijači F.K. Željezničar nekome smetaju, ali mi vam samo možemo poručiti da nema te sile i zakona koji će nas spriječiti da se borimo za svoj grad i svoj klub. Podsjetimo kako su vaši prijatelji i sugrađani, navijači F.K. Željezničar, i 1992 stali u odbranu naše jedine domovine. To smo preživjeli, preživjeti ćemo i ovu situaciju, no bitno nam je da javnost bude informisana da neko namjerno nas “Manijake“ želi prikazati u negativnom svijetlu. www.themanics.org

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U današnjem broju Dnevnog Avaza stoji slijedeće:

Navijači Zrinjskog bili su pripremili Molotovljeve koktele za napad na najvatrenije simpatizere Željezničara koji su krenuli na preksinoćnju utakmicu na stadionu Pod Bijelim brijegom. Zbog toga je mostarska policija, kako je za naš list izjavio portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak, kombije sa navijačima Želje vratila u Sarajevo ne dozvolivši im odlazak na utakmicu.

- Spriječili smo potencijalno veliku tragediju - rekao je Bošnjak.
Prema njegovim riječima, policija je dobila telefonsku dojavu da se na lokalitetu predviđene trase kretanja navijača Željezničara pod pratnjom policije nalaze pripremljeni i odloženi Molotovljevi kokteli.

- Odmah se pristupilo provjeri na terenu. Na više lokaliteta pronađene su veće količine ovakvih naprava. Istovremeno se na više lokacija uzduž predviđene trase kretanja navijača Željezničara okupljao veći broj navijača Zrinjskog. To je ukazivalo na mogućnost da se kolona pod pratnjom ugrozi bacanjem Molotovljevih koktela - rekao je Bošnjak.
Dodao je da je policija rastjerala organizirane grupe navijača na više mjesta, a tada je i donesena odluka da se kombiji sa navijačima gostujuće ekipe vrate pod pratnjom u Sarajevo.

On je također kazao da je na dva prihvatna i kontrolna punkta za navijače Željezničara, u mjestu Bradina kod Konjica i na lokalitetu Sjeverni logor u Mostaru, pronađeno više alkoholiziranih osoba, a nekoliko njih posjedovalo je i narkotike.

SD Željezničar
http://sdzeljeznicar.blogger.ba
28/08/2007 18:10